Dato: 13.12.2021

Artikel: Hvordan undgår du duggede ruder?

Når kulden rammer landet, så oplever mange husejer at der kommer dug på ruderne. Duggen kan både sættes sig på yder- eller indersiden af ruderne. Og der er rent faktisk stor forskel på hvorfor duggen opstår på den ene eller anden side af ruderne. Her i artiklen vil vi afdække følgende:

 • Hvad er forskellen på indvendig og udvendig dug
 • Hvad er årsagen til de duggede ruder
 • Hvad kan du selv gøre for at undgå duggede ruder

Hvad er forskellen på indvendig og udvendig dug?

Vi kan hurtig blive enige om, at dug på ruderne kan være irriterende. Det er ligegyldigt om det er på den ind- eller udvendige side. Dug på ruden er for at sige det lige ud ”bare rigtig træls at se på”. Og ikke nok med det, så ødelægger det også udsigten til haven når morgenkaffen skal nydes.

Herefter er der også slut med lighederne mellem den ind- og udvendige dug. Mens den udvendige dug på ruderne er et positiv tegn, som bekræfter at du har vinduer der formår at holde på varmen. Så er den indvendige dug på ruderne ofte et tegn på et usundt indeklima med blandet andet dårlig isolering og manglende udluftning.

Udvendig dug på ruderne

Der opstår dug på ydersiden af ruderne, når overfladetemperaturen på glassets er lavere end udetemperaturen – altså når den varme og fugtige ude luft rammer en ruden med en lavere temperatur.

Og dette er den ’simple’ forklaring for, hvorfor udvendig dug på ruderne er et fænomen der er mest udbredt efter en klar kold vinternat (samt i det sene efterår og tidlig forår).

Sådan undgår du udvendig dug på ruderne

Hvis du ikke har tålmodighed til, at lade den udvendig dug forsvinde naturligt, hvilket sker når ruden bliver varmet op i løbet af formiddagen, så har du et par muligheder for at forbygge den udvendige dug på ruderne.

 • Undgå nye vinduer med en meget lav U-værdi
 • Afskærm vinduet fra den klare og kolde nattehimmel med et udhæng, baldakin eller sågar et træ, der ”står i vejen”
 • Når du bestiller nye vinduer (fra JH-Trio), så få dem leveret med en ’dugfri’ coating, som sikrer at der ikke opstår udvendig dug på ruderne*

*Coatingen kan ikke eftermonteres, og for at det virker optimalt skal vinduerne sidde således, at de bliver udsat for både regn og sol.

Indvendig dug på ruderne

Når det kommer til dug på den indvendige side af ruderne, kan der være flere årsager til dette. Dårlig ventilation, høj fugtighed eller en kombination af disse to, som er en af de helt store syndere mht. at der kommer indvendig dug på ruderne.

I modsætning til udvendig dug, så er det vigtig at du gør noget for at slippe af med den indvendige dug på ruderne. På sigt kan den indvendige dug nemlig både skade dine vinduer og være med til at skabe et dårligt indeklima.

Et dårligt indeklima, hvor der er for fugtige, kan påvirke helbredet i form af f.eks. hoste, hovedpine og diverse allergier. Derudover kan fugten skade vinduerne, når duggen (kondensvandet) over en længere periode løber/står ned på vinduets træværk. Dette kan f.eks. medføre skimmelsvampe og i helt grelle tilfælde rådskader – og hvis det kommer helt derud, så er det bare med at få skiftet vinduerne ud med det samme.

Sådan undgår du Indvendig dug på ruderne

Når der opstår regelmæssigt dug på indersiden af ruderne, er det bare med at komme indgang med at forebygge/udbedre det. Heldigvis er der en hel del ’knapper’ du selv kan dreje på, for at forebygge problemet.  

 • Luft ud 2-3 gange om dage i 5-10 minutter ad gangen - Sørg for at der er gennemtræk i huset
 • Tør ikke tøj i huset, specielt ikke hvis der er dårlig udluftning
 • Sørg for naturlig ventilation i huset - Det kan f.eks. være indbyggede udluftningsventiler eller klimaanlæg
 • Placere varmekilder ved/under vinduet - Det varmer vinduerne op, og hjælper i kampen mod duggen
 • Hold en ensartet temperatur i hele huset (4-5 grader forskel er ok) - træk (mellem rummene) er med til at danne dug, når den varme luft møder den kolde
 • Hold alle rumtemperaturer over 17 grader
 • Brug emhætten, når du laver mad
 • Luk døren til badeværelset, når du er i bad
 • Rengør vinduer og lister jævnligt - Det holder skimmelen væk

Nye vinduer fra JH-Trio

Hvis du ikke kan slippe af med den indvendig dug på ruderne, så kan vi hos JH-Trio helt sikker hjælpe med at få udskiftet vinduerne.

Det samme gør sig gældende, hvis du opdager at der er dug mellem glaslagene. Her vil der næste altid være tale om en punkteret rude, hvor der ikke er meget at gør for at bekæmpe dugge. Her anbefaler vi ’bare’ at få skiftet ruden eller hele vinduet.

Så står du i den situation, at du skal have skiftet et eller flere vinduer i huset? Så sidder Gitte klar til at tage en uforpligtende snak med dig om dine ønsker og behov – Ring på 75781224 eller send en mail til info@jh-trio.dk, så vi kan komme i gang med at få skiftet dine vinduer.